martes, 12 de febrero de 2008

CAMINADA PROPER CAP SETMANA.






SANT QUIRZE DE BESORA-SANT QUIRZE DE BESORA.






Tipus d'itinerari: circular que ens porta a dalt el santuari de Bellmunt, un mirador extraordinari situat a les primeres serres del Prepirineu.



Durada: 5,39h ( 18.5 km).



Dificultat: En general és ben marcat i molts trams es fan per pistes. La baixada del coll de les Gargantes a les Valls, es fa per un camí força desfet que cal baixar amb compte. La pujada de l'obaga de la serra de Bellmunt és una mica fadigosa.






INTERÈS DE LA RUTA.



Interès històric i artístic: El santuari de Bellmunt, amb l'edifici de l'església d'origen romànic, forma un conjunt compacte amb l'hostatgeria, encastellat al cim de la serra del mateix nom. El santuari té l'origen en el castell de Sarreganyada, conegut ja l'any 1020. L'ermita està documentada des del segle XIII. La tradició conta que la imatge de la Mare de Déu va ser trobada al cim veí de serra Grenyada, on hi ha un pedró de la Mare de Déu de les Alades, nom amb què també és coneguda la Mare de Déu de Bellmunt, perquè en aquest cim van morir eixams de fornigues alades. La imatge és de marbre blanc i molt petita, d'uns vint-i-dos centímetres. El santuari ha patit moltes vicissituds. Actualment, tot el conjunt ha estat renovat i una carretera asfaltada, que puja des de Sant Pere de Torelló, hi arriba al peu.






Interès naturalista: la visió del Prepirineu, podrem apreciar els estrats de roca, sobretot calcària margosa, de color gris, que alterna amb capes més toves que han sofert una erosió més intensa.



És molt il·lustrativa l'observació des de Bellmunt de la vall de la Salgueda a la serra de Curull.



La visió de la vegetació que alterna els boscos més secs de roures i d'alzines als vessants orientals a migjorn, més secs, amb els boscos més humits de faigs, dels vessants obacs.



També és interessant la visió que es té des del mirador dels meandres del riu Ter, que s'ha obert pas a través de les serres prepirinenques.






ON MENJAR .



Hostal i refugi del santuari de Bellmunt. Tel: 937447107



Ca la càndida, carretera de Berga,8, Sant Quirze de Beseora. Tel: 938529083.












No hay comentarios: